6 Ağustos 2012 Pazartesi

7.Yüzyıl Kios Döneminden Latih Mezar





Önceki gün Osmaniye Mahallesi Yeşildağ Sokak 797 pafta, 28 parselde başlatılan hafriyat çalışması sırasında bulunan lahit mezarların sayısı dün 3'e çıktı.Yedinci yüzyılda Gemlik'te yaşadıkları bilinen Kios dönemi ne ait olduğu belirlenen helenistik lahit mezarların içinden çok sayıda insanlara
ait kafa tasları ile kemikleri çıktı.Bursa Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından dün açılan ilk mezarın içinden 9 kafa tası ile bir adet toprak sürahi çıkarken,
ikinci mezarın etrafı kazılırken, üçüncü bir mezar daha olduğu görüldü.
Getirilen vinç ile kapak taşı kaldırılan ikinci mezarın da içinden çok sayıda insana ait kafa tası ile üzerlerinde bulunduğu tahmin edilen bronz sikkeler, el yapımı küçük tahta kutu ile kapağı sağlam olarak çıktı.
Şimdiye kadar
birden fazla lahit mezarın bulunmadığı öğrenilirken, bugün açılacak
olan üçüncü mezarın da içinden insan kafa tasları ve kemiklerinin
çıkması bekleniyor.Arka arkaya yapılmış 3 lahit mezarın aynı yerde bulunmasının tesadüf olamayacağı belirtilirken, lahit mezarların bulunduğu yerlerin çevresinde de kazıların yapılması bekleniyor.
MERAKLA İZLENİYOR
Dün mezarlardan çıkan insan kemik ve kafa tasları naylon torbalara konularak, Bursa Müze Müdürlüğü'ne ncelenmek üzere götürülürken,
Bursa dan gelen bir uzmanın mezar içinden çıkarılan toprak ve kemikler elekten geçirilerek, içindeki sikkelerve küçük takılar dikkatle ayrıldı.
Polisin yoğun güvenlik önleme aldığı kazı bölge sinde 24 saat nöbet tutuluyor.3. mezarın da çıkarılması üzerine çevrede yaşayanlar ile gazetelerden haberi duyan meraklılar akın akın kazıların yapıldığı yere gittiler.
Bursa Müze Müdürü Enver Sağır ise kazı çalışmalarını Bursa’dan telefonla bilgi alarak izledi.Bursa ve çevresinde önemli sayılacak bir arkeolojik değer olan lahit mezarların sırrı ise büyük lahit mezarın üzerinde yazılan yazıların tercüme edilmesinden sonra kesin olarak çözüme kavuşacak.

LAHİT MEZARLAR GEMLİK’TE KALMALI
Eski eserleri yok denecek kadar az olan ilçemizde bulunan üç lahit mezarın kazı çalışmalarının bitiminden sonra ne olacağı konusunda kesin bilgi sahibi
olunmazken, Belediye Teknik Müdürü Özkan Ateşli, önceki gün kazıların yapıldığı yerde inceleme yaparak konu hakkında Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler’i bilgilendirdi.Ateşli, gazetemize yaptığı açıklamada lahit mezarların Gemlik’te kalması için çalışacaklarını, Belediye tarafından oluşturulacakKent Müzesi bahçesinde bir arkeoloji müzesi oluşturabileceklerini söyledi. Gemlik’in tarım, üniversite veturizm kenti yanında bir kültür kenti de olması için çalışacaklarını söyledi.
Öte yandan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler’de konuyla ilgili olarak
Bursa Müze Müdürü EnverSağır ile görüşeceğini ve lahit mezarların
Gemlik’te kalması için çaba harcayacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder